Discover

OUR BOOKS

Bloedsinaasappels: leven in Calabrië

by Martin Šimek

'Onze vader mag dan in de hemel zijn, onze moeder Natuur omarmt je hier elke dag. Als je weer kind wilt zijn, wees dan een moederskind.'

In een verbouwd varkenshok schreef Šimek dit boek, omringd door bergen en sterrenhemels. Hier geen hondjes aan de riem, maar zwerfhonden en everzwijnen. Rotsen en afgronden in plaats van gebaande paden, en als douche een waterval met uitzicht op zee. Het is geen omgeving van grote standpunten en opinies waarin Šimek terechtkomt. In Calabrië regeert de 'Ndrangheta, niet de staat. Daar voelen mensen zich thuis die op zichzelf durven te staan, en dat doet Martin Šimek al zijn leven lang.

Read More

De vuurvliegjes achterna: een vlucht naar de vrijheid

by Martin Šimek

Autobiografisch verslag over de vlucht in 1968 van de schrijver uit Tsjechoslowakije.

Read More

Silvio: modern leiderschap

by Martin Šimek

In 1994 geloofden weinigen dat de rijkste man van Italië, Silvio Berlusconi, zijn op reclameslogans gebaseerde greep naar de macht zou waarmaken. Toch is de zakenman en mediatycoon voor de ongelovige ogen van de wereld het gezicht van Italië geworden. De politieke en maatschappelijke spelregels hebben op Berlusconi geen vat, want hij dicteert ze zelf. Hoe dat precies in zijn werk gaat, wordt in Silvio ontrafeld. In de vorm van een dagboek volgden de auteurs Berlusconi een jaar lang op de voet, van zijn drieënzeventigste tot zijn vierenzeventigste verjaardag. Een jaar waarin hem van alles overkwam: een aardbeving, een escortschandaal, een echtscheiding, een stortvloed aan processen wegens corruptie, banden met de maffia, belastingontduiking en een aanslag op zijn leven. Maar niets bracht zijn positie als premier in gevaar. Wellicht heeft Silvio Berlusconi een nieuw tijdperk ingeleid, het tijdperk van het moderne leiderschap, dat op de kunst van de communicatie is gebaseerd: het enige dat echt telt, is hóe iets wordt gecommuniceerd, niet meer wát.

Read More